Dnešní zrychlená doba, všudypřítomný spěch a stres způsobuje v mnohých z nás zvýšenou dóšu vátu. Ta se může projevovat symptomy jako je nervozita, strachy, obavy, nadýmání, zácpa, suchost pokožky a vlasů, bolest a ztuhlost svalů, bolest kloubů, ale také problémy se spánkem. Řešit problémy se spánkem medikací není z hlediska ájurvédy vhodné, protože jakékoli léky vátu zvyšují. A spirála se roztáčí…

Kvalitní spánek (nidra) – ideálně 7–9 hodin každou noc je neodmyslitelnou součástí zdravého života a jedním ze čtyř pilířů zdraví dle ájurvédy. Těmi dalšími jsou ahára (výživa), vihára (životní styl) a dinačarja (denní rytmus).

Mnoho lidí trpí dlouhodobou spánkovou deprivací, která vyčerpává ójas (vitalitu, imunitu), snižuje naši odolnost a může vést k chronickým nemocem.

Pojďme se podívat na to, jak můžeme náš spánek zlepšit:

1) Jděte si lehnout ideálně před 22 h každý den. Doba mezi 18 – 22h je pod vládou dóši kaphy. Její kavality jsou pomalost, těžkost, hutnost, tupost, chlad, stagnace. To způsobí, že v tuto dobu cítíme přirozenou únavu, kterou bychom neměli potlačovat (dynamickým cvičením, pitím kofeinových nápojů atd.), ale naopak bychom ji měli využít k tomu, abychom se začali pomalu zklidňovat a připravovat ke spánku. Čas kaphy kolem 22 h večer střídá dynamická a ohnivá pitta. Ta způsobí, že znovu „ožijeme“, přijde nová energie, možná se dostaví i hlad a chuď dát si něco na zub. Začne nám to víc „pálit“, máme chuť pracovat nebo skouknout další díl našeho oblíbeného seriálu. Čas pitty v tuto dobu je ale určen pro něco zcela jiného. Ve spánku má probíhat důležitá transformace živin, opravné procesy buněk, zážitky se mají transformovat v poznání, moudrost, zkušenost. Říká se, že nejdůležitější část spánku se odehrává právě mezi 22 – 2h v noci.

2) Omezte kofein! Možná znáte někoho, kdo říká, že si klidně dá kávu a může si jít lehnout. To ovšem neznamená, že to nemá vliv na jeho nervový systém, který si neodpočine, protože je ve stavu vybuzení. Kofein je stimulant, který zůstává v krvi cca 7h, u někoho dokonce déle. Pokud se kávy nedokážete vzdát úplně, zkuste její příjem aspoň omezit na nepít ji po 15 h odpolední (ideálně spíš po 13h).

3) Vyhněte se večerní „uspávací sklence“. Alkohol vám možná pomůže usnout, protože je tamasický a stahuje energii, ale zůstává v organismu a narušuje kvalitu spánku. Tělo musí odbourávat alkohol na místo toho, aby regenerovalo. Ráno se pak budíte unavení a těžcí.

4) Večeřte včas. Ideálně tak, abyste v době ulehnutí do postele měli jídlo vytrávené. Což znamená, že večeře by měla být ideálně cca 3 h před spánkem. Kdykoli si jdete lehnout brzy po jídle nebo zkrátka večeříte příliš pozdě, váš spánek není kvalitní, budíte se unavení a těžcí, protože tělo místo regenerace věnovalo všechnu svou energii trávení. Dlouhodobě to vede ke zdravotním problémům a civilizačním nemocem.

5) Vzdejte se „šlofíků“ přes den. Ty jsou také tamasické a narušují přirozený biorytmus. Spánek sám o sobě je tamasický (těžkos, temnota, nevědomí, otupělost), a to je pořádku. Určitá míra tamasu v životě je potřeba. Pokud ovšem spíte přes den, večer se vám pak nechce spát nebo se můžete budit v noci. Někdy jsou denní spánky samozřejmě na místě…u malých dětí, těhotných žen, starých lidí nebo nemocných).

Abhyanga
6) Praktikujte abhyangu (více o ní najdete na IG zde). Sezamový olej je těžký, hutný a zahřívající a zklidňuje dóšu vátu, která může způsobovat večerní čilost a neklid vaší mysli. Abhyanga podporuje kvalitu spánku. Je vhodná i pro děti, kterým také pomůže dobře spát. Pokud nepraktikujete celotělovou abhyangu, zkuste ji nahradit alespoň padabhyangou, nebo-li masáží chodidel nahřátým sezamovým olejem. Ideální je, když si na naolejovaná chodidla obléknete ponožky, abyste neumastili ložní prádlo.

7) Praktikujte nasya terapii. Jako součást večerní hygieny si kápněte po 1-2 kapkách sezamového nebo nasya oleje do každé nosní dírky a také do uší. Uši jsou výkonným orgánem dóši váty. Můžete si také nakapat olej na vatový tamponek a srolovat ho do uší a s tamponky v uších usnout.

8) Uvařte si medikované mléko – ½ hrnku úplně stačí. Kravské bio mléko svařené s vátu-tišícím kořením jako je skořice, vanilka, kardamom, zázvor, kurkuma, a další. Použijte špetku muškátového oříšku, který napomáhá snadnému usnutí a prohlubuje spánek. Nepřežeňte to s ním! Přidejte do mléka trochu přírodního cukru, javorového sirupu nebo po lehkém zchladnutí trochu medu a také cca ½ lžičky ghí. Vypijte ho klidně chvíli před ulehnutím do postele v klidu, po doušcích.
9) Před ulehnutím do postele si lehněte na 5 – 10 min do pozice šavásany nebo si opřete nohy o zeď. Tato pozice zklidní váš nervový systém.

10) Přikryjte si při usínání oči. Můžete k tomu použít klasické klapky na oči nebo nějaký šátek, ručník. Je skvělé, pokud máte celozatemňovací závěsy nebo rolety, které zabrání vnikání pouličního nebo i měsíčního světla do místnosti. Ideální je, když je v ložnici úplná tma.

11) Dejte si na pánev (sídlo dóši váty) pohankový polštářek nebo cokoli příjemně těžkého. Hezky vás to uzemní.

12) Nemějte v ložnici žádná elektronická zařízení. Telefon mějte v letovém režimu nebo vypnutý. Je skvělé, pokud můžete přes noc vypínat i wifi. Cca hodinu před ulehnutím do postele zhasněte všechna bílá světla a sviťte jen malou lampičkou ideálně se žlutým nebo červeným světlem.

13) Používejte postel pouze pro spaní a milování. Nic jiného…

14) Kdykoli se v noci vzbudíte, nevstávejte z postele. Abyste šli něco dělat, číst, scrolovat na sociálních sítích nebo slídit v lednici. Zůstaňte prostě ležet v posteli, zaujměte pozici šavásany a odpočívejte. I z takového odpočinku si vaše tělo může vzít hodně, přestože nespíte.

Zdravý spánek je součástí tzv. „dinacharya“, tedy doporučených denních aktivit dle ájurvédy, které podporují naše zdraví a dlouhověkost.

Pokud se chcete dozvědět více, stáhněte si webinář ZDARMA „V souladu s moudrostí dne.