Podle Ájurvédy na nás většina nemoc neskočí z ničeho nic. Až na nějaká virová onemocnění, která chytneme také jen tehdy, když je naše imunita oslabena, tedy máme vyčerpaný ójas.

Každá nemoc má svůj vývoj. Ájurvéda rozeznává šest stupňů vývoje nemoci. Tím prvním je akumulace určité dóši v jejím sídle v těle. Hlavním sídlem dóši váty je tlusté střevo, hlavním sídlem pitty tenké střevo a kaphy žaludek. Proto v ájurvédě platí, že každá nemoc začíná v trávicím traktu. Každá z dóš má ale několik dalších vedlejších sídel, ve kterých může dojít k navýšení a akumulaci dóši.

Jak to pak vypadá?

Necítíme se ve své kůži, cítíme lehkou únavu a jemné symptomy typu nepravidelné trávení, pobolívání hlavy, těla, břicha…Jsou to často symptomy, které máme tendenci přehlížet nebo je považovat za součást života. 

Pokud jsme k signálům těla citliví a všimneme si toho, máme šanci učinit drobné úpravy v denním rytmu (odpočineme si, jdeme spát dřív, odřekneme schůzku, uvaříme si vývar apod.) a naakumulovanou dóšu snížíme, tedy harmonizujeme pouze těmito opatřeními a nemoc se vůbec nevyvine do dalšího stádia…Vrátíme se do rovnováhy. 

Pokud ale symptomy přehlížíme, dojde k „přetečení“ dóši do jiného místa v těle, kde nemá co dělat, a nemoc se projeví v plné síle.

Na podzim a v zimě se potom, nejen u nich, mohou projevovat symptomy zvýšené váty, jako třeba nepravidelné trávení, zácpa, plynatost, suchost pokožky až praskliny, nesoustředěnost, obavy a strachy, úzkosti nebo nespavost.
lucyoga_podebrady_ritual

Co za nástroje nám nabízí ájruvéda při prvních známkách nemoci?

1) Spánek – vyspěte se z toho! Právě při spánku probíhá většina sebe-opravných a léčebných procesů v těle. Jděte si klidně večer lehnout už v 19h! A pokud ráno nemusíte nikam, zůstaňte v posteli klidně déle. 

2) Vědomý dech – dopřejte si alespoň 5 min vědomého dechu se zaměřením na prodloužený výdech. Zaktivujete tím parasympatickou větev nervového systému, která pomůže tělu v léčebném procesu.

3) Lehké jídlo – jezte jednoduché, vařené, dobře stravitelné jídlo. Polévky, kaše, podušenou zeleninu s rýží, kunyi, kičarí, apod. Vaše tělo potřebuje energii na uzdravování, ne na trávení!

4) Horká voda – popíjení převařené horké vody během celého dne – po douších – pomůže vyplavit toxiny z těla a stáhnout ámu z trávicího traktu.

5) Silný vývar – to je všelék, ideálně maso-kostní (slepičí, kuřecí, hovězí), pokud maso nejíte, tak silný vývar z kořenové zeleniny. Pho poslouží také skvěle! Popíjejte ho klidně během dne – jen samostatně vývar bez ničeho.