1) Seškrábnutí povlaku z jazyka škrabkou na jazyk:

Úplně první věc, kterou udělejte hned po probuzení.

V noci se náš trávicí oheň (Agni) zbavuje zbytků z procesu trávení tím, že posílá tento odpad na jazyk. Naším úkolem je zbavit se ho, ne sníst společně se snídaní. Míra i barva povlaku na jazyku také vypovídá hodně o kondici trávení a možných nerovnováhách dóš či přítomnosti ámy (hlubší zanesení organismu). Sledujte tedy svůj jazyk pravidelně. Seškrábnutí povlaku také jemně probudí chuťové buňky a tím povzbudí agni k činnosti.

Seškrábnutí povlaku z jazyka škrabkou na jazyk

2) Agni saur & nauli krija:

Technika pranayamy, kterou nedoporučuji praktikovat dle videa, ale naučit se ji od zkušeného učitele jógy a pranayamy, který ji sám praktikuje.

Učím ji při individuální práci s klienty. Tato technika podporuje trávicí oheň, pohyb střev a pomáhá zbavovat se odpadních látek. Provádí se vždy na lačno a ne při menstruaci, těhotenství či akutních zažívacích problémech. Někdo doporučuje praktikovat denně, někdo jen občas (stejně jako si každý den čistíte zuby, ale jen OBČAS jdete na dentální hygienu).

3) Malá sklenka teplé vody:

Vypitá po doušcích, v klidu, samostatně, bez ničeho, žádný citron ani med.

Teplá voda podpoří pročištění trávicího traktu (jemně stahuje hlen a případné odpadní látky ze stěn trávicí trubice) a probudí trávicí oheň.

Nepijte velké množství vody najednou, stresovali byste zbytečně ledviny.

Malá sklenka teplé vody

4) Cvičení:

Jakýkoli pohyb ještě před tím, než se najíte.

V kombinaci s vypitím teplé vody chvíli před cvičením dojde k rozhýbání a rozproudění energie ve vnitřních orgánech i tkáních, k aktivaci a propláchnutí střev. Pravidelný pohyb je pro naše trávení klíčový.

Cvičení

5) Teplá, snadno stravitelná snídaně:

Ideálně obilná kaše vařená s ghí a kořením pro podporu trávení (skořice, hřebíček, kardamom, vanilka, badyán, anýz,…)

Snídaně by neměla být příliš velká ani příliš těžká. Trávicí oheň funguje v souladu s cyklem slunce, a tak ráno je slabší.

Měli bychom ji sníst v klidu, bez mobilu v ruce, novin nebo televize.

Teplá, snadno stravitelná snídaně
Jak poznáme, že naše trávení funguje dobře?

1) Pravidelně se vyprázdníme během dopoledních hodin, kdy v těle probíhají „očistné“ procesy. V ideálním případě dochází k vyprázdnění co nejdříve po probuzení. Vypití 1/2 hrnu teplé vody tomu může napomoci.

2) Stolice má velikost, tvar i barvu přezrálého banánu. Vyklouzne téměř sama, bez urputného tlačení a dlouhého sezení na WC. Není mazlavá a nezapáchá.

3) Necítíme po jídle žádný trávící diskomfort jako říhání, nadýmání, pálení žáhy, těžkost v žaludku, škrundání ve střevech či průjem.

4) Necítíme se po jídle těžce, unaveně, bez energie.

5) Cítíme vyrovnanou energii během dne bez výrazných výkyvů nahoru a dolů.

6) Máme hluboký a klidný, vydatný spánek.

Pokud vás zajímá víc na téma každodenních rituálů pro podporu trávení, zdraví a dlouhověkosti, stáhněte si webinář ZDARMA  “V souladu s moudrostí dne” .