Léto se chýlí ke konci a to znamená jediné…pomalu ustupuje ohnivá a dynamická Pitta a začíná se zvedat vzdušná, lehká a suchá Váta!
A protože váta souvisí v našem organismu s jakýmikoli pohybem – ať už pohybem jídla trávicí trubicí, pohybem krve v žilách, pohybem končetin, tak i pohybem nervových vzruchů a přenosem informací – bude třeba právě o ni začít důsledněji pečovat – harmonizovat ji a tišit…
Vlivem moderní uspěchané doby, spoustou času u obrazovek, přehlcením impulzy, informacemi a vjemy se bohužel téměř všichni potýkáme s větší či menší vátovou nerovnováhu a nemoci ze zvýšené váty nyní ve společnosti převládají…
Nervové systémy našich těl jsou přetížené a bijí na poplach…Mít zdravý nervový systém je v dnešní době známkou opravdového úspěchu…
Když neuposlechneme jemné signály našeho těla a „jedeme dál“, mohou se projevit symptomy jako únava, úzkosti, vyhoření, deprese či panické ataky…
Jóga a ájurvéda pracují tak, že znovu nastolují balanc dóš v organismu. Vracejí jednotlivé dóši do jejich sídel v těle.
Nabízejí nám také velmi jednoduché moudré techniky, které můžeme ihned zařadit do svého života a výrazně si tím zlepšit své zdraví.

O nervový systém, kterému vládne dóša váta, můžeme pečovat tak, že její lehkost, suchost a proměnlivost vyvážíme opačnými kvalitami.

Můžeme do svého života zařadit tyto každodenní návyky:

  1. Vstáváme před 6h ranní (v čase brahmamuhurty) a uléháme před 22h, dbáme na dostatečný a kvalitní spánek.
  2. Alespoň 2h před ulehnutím a 2h po probuzení omezíme obrazovky – o škodlivosti modrého světla na kvalitu spánku určitě víte.
  3. Pravidelně se hýbeme – ať už ranní jóga či procházka v přírodě.
  4. Meditace + pranayama (dle konstituce – neexistuje nic univerzálního, co vy bylo vhodné pro všechny), např. vátě nedělá dobře kaphalabati či bhastrika nebo delší zádrže dechu!)
Jak pečovat o vátu a nervový systém

Co všechno muže zvyšovat vátu a tím i narušovat nervový systém?

~ příliš mnoho změn
~ příliš mnoho času u obrazovky
~ příliš pohybu, cvičení, sexu
~ hodně mluvení
~ hlasité prostředí
~ spěch
~ otužování
~ studené, suché a syrové jídlo
~ nepravidelný režim
~ cestování
~ káva a kofeinové nápoje
~ přepínání se, vyčerpání
~ suché a chladné podnebí či počasí
~ multitasking
~ klimatizace
~ MATEŘSTVÍ (…rozumíme si, ne?)

Tady mám pro vás pár tipů, jak můžete vátu účinně a jednoduše snižovat a pečovat tak o svůj nervový systém:

1) Kdykoli se cítíte přetíženi, přehlceni vjemy či informacemi, připadáte si zahnaní do kouta, zavřete si na chvíli oči a usmějte se…sami na sebe, na tu situaci, na život…jednoduché, a tak účinné! Úsměv dělá divy!

2) Masáž uší sezamovým olejem – ano, to je ten, který se tradičně používá na abhyangu, protože má schopnost prostupovat hluboko do tkání, vyživovat, je hutný, zahřívající, čímž harmonizuje vátu. Uši jsou smyslovým orgánem váty, takže skrze ně s ní můžeme hezky pracovat. Kromě sluchu přináleží vátě i hmat, proto jakákoli masáž/dotek je velmi harmonizující. Nezapomeňte promazat i vnitřek uší (zvukovody).

3) Promasírujte si čelistní kloub – pootevřte ústa, ať se svaly v okolí úst úplně uvolní, a pak příjemně masírujte tak, jak je vám to příjemné. Věděli jste, že právě v čelistním/žvýkacím kloubu máme největší sílu a také, že máme tendenci zatínat zuby a celou čelist, když jsme ve stresu? Nebo zatínat čelisti a vrzat zuby ve spánku (další symptom zvýšené váty)? Výjimkou nejsou ani bolesti či blokace tohoto kloubu z přemíry stresu a napětí.

4) Nedechněte nosem a dlouze vydechněte ústy s hláskou „ššššššš“. Toto citoslovce má většina z nás už od dětství spojené s klidem, usínáním, utěšováním od rodičů, a proto nás uklidňuje. Navíc když vydechujeme s hláskou š, náš výdech je delší. Kdykoli je výdech delší, aktivuje se parasympatikus…větev nervového systému, která ke spojena s klidem, relaxací, uvolněním…Dlouhý výdech je nejkratší cestou ke zklidnění.

5) ZPOMALTE! Někdy si ani neuvědomujeme, že spěcháme a děláme věci rychle, aniž bychom opravdu museli. Je to způsobené celkovým nastavením společnosti, která nás tlačí do výkonu, neustálé produktivity a akce. Zkuste opravdu vědomě zpomalit pohyb…ať už jdete po ulici, uklízíte nádobí z myčky nebo krájíte zeleninu do polévky. A vnímejte, jak to na vás působí.

Který z těchto tipů zařadíte do svého života?