Smysly jsou vstupními branami do našeho těla. Dávají nám informace o tom, co se děje kolem nás. Zda jsme v bezpečí nebo jestli máme být trochu ostražití, jak se říká „zbystřit smysly“. Abychom realitu vnímali dobře, čistě, měly by být smyslové orgány v dobré kondici.

Díky smyslům můžeme náš život vnímat, poznávat, žít…  Poskytují nám smyslový p(r)ožitek…vidět, slyšet, cítit, dotýkat se, ochutnávat…

Ájurvéda společně s jógou nám dávají návody na to, jak o své smysly pečovat, abychom je udrželi zdravé. Smysly jsou zrak, sluch, čich, chuť a hmat a smyslovými orgány pak oči, uši, nos, jazyk a kůže.

Ájurvéda považuje „zneužívání“ našich smyslů za jednu z hlavních příčin vzniku nemoci.

Může jít o jejich nadužívání (přetěžování), podužívání (deprivaci), nebo nevhodné používání (např. sledování agrese, násilí, hororů, poslech hlasité hudby, přejídání atd.).

Dnes je největším problémem především NADUŽÍVÁNÍ, tedy přetěžování smyslů. A to hlavně vzhledem k času strávenému na obrazovkách telefonu, počítače či televize. Jsme vystavování konstantnímu hluku, kamkoli se hneme (tzv. „hlukový smog“). Celkově jsme přehlceni vjemy a informacemi a náš systém si s tím nedokáže poradit.

Všechno, co se do našeho systému dostane skrze naše smysly, musí být naším trávícím ohněm (agni) stráveno, stejně jako jídlo, které sníme. Proto je vhodné nakládat s našimi smysly a tím, čím je živíme, velmi uvážlivě.

Jak můžeme pomocí technik jógy a ájurvédy pečovat o naše smyslové orgány i samotné smysly?

ZRAK/OČI:

  • Každé ráno si hned po probuzení opláchněte oči 7x studenou vodou (1x pro každou tělesnou tkáň, v ájurvédě rozlišujeme 7 tělesných tkání). To zároveň podpoří i váš trávicí oheň, protože oči jsou s ním přímo spojené.
  • Po opláchnutí 7x rychle zamrkejte očima a pak s nimi hýbejte 7x krouživě po směru hodinových ručiček, 7x proti směru, pak 7x napravo a nalevo a 7x nahoru a dolů. Můžete i diagonálně na jednu i na druhou stranu. Nakonec několikrát rychle střídavě zaostřete na blízko (třeba na kapičku vody v umyvadle) a pak na dálku (třeba z okna). Okohybné svaly jsou svaly jako jakékoli jiné a je třeba o ně pečovat. Posilovat je a protahovat, abychom si dlouho udrželi zdravý zrak.
lucyoga_podebrady_ritual
  • Můžete si také kápnout do každého oka po jedné kapce růžové vody v bio kvalitě.
  • Dopřejte si co nejčastěji pohled na obzor.
  • Dopřejte si co nejčastěji podhled na zelenou uklidňující baru, nejlépe v přírodě.
  • Omezte čas strávený na obrazovkách.
  • Doporučuje se také po každém jídle si opláchnout oči studenou vodou. To zchladí případnou vnitřní horkost, kterou způsobuje trávicí oheň.
  • Při usínání si položte na oči bio okvětní lístky růží nebo vatové tampónky napuštěné bio růžovou vodou. Má příjemně ochlazující účinky.

SLUCH/UŠI:

  • Alespoň 1x za týden promažte zvukovody sezamovým olejem nebo ghí. Kápněte si kapičku oleje na malíček a lehce jím promažte zvukovody zevnitř.
  • Dopřejte si každý den alespoň 5 minut úplného ticha. Zavřete oči a jen dýchejte. Ideálně brzy ráno, kdy vládnou v přírodě i v nás sattvické kvality a mysl ještě není zaneprázdněná a zaplněná dojmy z proběhlého dne.
  • Praktikujte yoni mudru (najdete na Fb a zde na IG) a brahmari dech (najdete na Fb a zde na IG).
  • Kdykoli jdete do přírody, nedávejte si sluchátka do uší, netelefonujte, ale naslouchejte pozorně zvukům přírody…zpívání ptáků, šumění listů, zurčení vody…
  • Pusťte si k uklízení, vaření, v autě nebo v kanceláři matry. Ty dokáží posunout energii směrem k sattvě a klidu. Působí na vibrační energii pozitivně na naše tělo i mysl. Svou oblíbenou mantru si můžete i zpívat, pobrukovat nebo ji nechte znít ve vaší hlavě.
  • Dopřejte si zvuk tibetských mís, křišťálových mís, gongů, koishi zvonků co nejčastěji.

ČICH/NOS:

  • Jala neti – výplach nosu slanou vodou. Udržuje nosní dírky, dutiny a dýchací cesty průchodné. Doporučuje se dělat alespoň 1x týdně. Nedělejte dlouhodobě denně, protože sůl může vysušovat sliznice.
  • Nasya terapie – aplikace sezamového oleje, nasya oleje nebo ghí do nosních dírek. Můžete provádět denně dlouhodobě. Lubrikuje a vyživuje nosní sliznici, podporuje funkce mozku, předchází nachlazením, virózám, alergiím. Najdete na IG zde.
  • Při vaření přičichněte ke koření, které právě používáte. Vařte tak, abyste nemuseli ochutnávat, ale vnímali chuť jídla pomocí vašeho čichu.
  • Před jídlem se na chvíli zastavte před tím, než začnete jíst, a přičichněte několikrát k jídlu. Tím zahájíte celý trávicí proces, protože už v tom momentu se začnou vyplavovat trávicí enzymy.
  • Používejte kvalitní certifikované esenciální oleje – do difuzéru, roll-onu. Můžete s sebou v kabelce nosit svou oblíbenou kombinaci olejů namíchanou v nosném oleji.

CHUŤ/JAZYK:

  • Každé ráno seškrábněte povlak z jazyka. Tím se zbavíte nahromaděných toxinů z trávicího traktu a také probudíte chuťové buňky a budete chutě vnímat daleko více.
  • Můžete si občas ochutnat každou chuť zvlášť – ochutnat malý kousek něčeho sladkého (med), kyselého (citron), slaného (špetka soli), trpkého (zrnko granátového jablka, šípek), pálivého (zázvor, česnek, chilli) a hořkého (kúra citronu, list pampelišky). Vnímejte naplno jednotlivé chutě…klidně se zavřenýma očima.
  • Naučte se rozlišovat všech těchto 6 chutí ve vašem jídle.
  • V jednoduchosti je síla. Zkuste pít „obyčejnou“ vodu nově…s vědomou pozorností ke každému loku. Vychutnejte si její jedinečnou chuť plnými doušky.

HMAT/KŮŽE:

  • Protřete dlaně o sebe a pak je pomaličku oddalujte od sebe v úrovni vašich ramen. Vnímejte pranu (energii) mezi rukama. Co cítíte?
  • Alespoň jednou za den se dotkněte květiny, stromu nebo zvířete. Vnímejte naplno, jaké to je. Jakou energii cítíte? Jakou texturu pod rukama vnímáte?
  • Vnímejte pranu jídla, které jíte. Jakou energii vnímáte například u zeleného nezralého banánu a jakou u zralého? Jak vnímáte zeleninu, kterou jste si vypěstovali na zahrádce, nebo která byla vypěstována malým farmářem na slunci na rozdíl od té, kterou seženete v supermarketu a cestovala k vám tisíce kilometrů za podmínek, o kterých nic nevíte? Zkuste také navnímat rozdíl mezi tím, jakou energii vnímáte z doma připraveného čerstvého jídla, které jste si uvařili s láskou, a jídlem z restaurace nebo ohřívaným jídlem…
  • Zkuste jíst alespoň část jídla svýma rukama. Skvělé jsou na to placky chapati, kterými se dá nabírat omáčka nebo dhal.

Péče o smyslové orgány je součástí tzv. „dinacharya“, neboli doporučeného denního režimu dle ájurvédy.

Pokud se chcete dozvědět více, stáhněte si webinář ZDARMA „V souladu s moudrostí dne.