Smysly jsou vstupními branami do našeho těla. Dávají nám informace o tom, co se děje kolem nás. Zda jsme v bezpečí nebo jestli máme být trochu ostražití, jak se říká „zbystřit smysly“. Abychom realitu vnímali dobře, čistě, měly by být smyslové orgány v dobré kondici.
Díky smyslům můžeme náš život vnímat, poznávat, žít… Poskytují nám smyslový p(r)ožitek…vidět, slyšet, cítit, dotýkat se, ochutnávat…
Ájurvéda společně s jógou nám dávají návody na to, jak o své smysly pečovat, abychom je udrželi zdravé. Smysly jsou zrak, sluch, čich, chuť a hmat a smyslovými orgány pak oči, uši, nos, jazyk a kůže.
Ájurvéda považuje „zneužívání“ našich smyslů za jednu z hlavních příčin vzniku nemoci.
Může jít o jejich nadužívání (přetěžování), podužívání (deprivaci), nebo nevhodné používání (např. sledování agrese, násilí, hororů, poslech hlasité hudby, přejídání atd.).
Dnes je největším problémem především NADUŽÍVÁNÍ, tedy přetěžování smyslů. A to hlavně vzhledem k času strávenému na obrazovkách telefonu, počítače či televize. Jsme vystavování konstantnímu hluku, kamkoli se hneme (tzv. „hlukový smog“). Celkově jsme přehlceni vjemy a informacemi a náš systém si s tím nedokáže poradit.
Všechno, co se do našeho systému dostane skrze naše smysly, musí být naším trávícím ohněm (agni) stráveno, stejně jako jídlo, které sníme. Proto je vhodné nakládat s našimi smysly a tím, čím je živíme, velmi uvážlivě.
Jak můžeme pomocí technik jógy a ájurvédy pečovat o naše smyslové orgány i samotné smysly?
ZRAK/OČI:
- Každé ráno si hned po probuzení opláchněte oči 7x studenou vodou (1x pro každou tělesnou tkáň, v ájurvédě rozlišujeme 7 tělesných tkání). To zároveň podpoří i váš trávicí oheň, protože oči jsou s ním přímo spojené.
- Po opláchnutí 7x rychle zamrkejte očima a pak s nimi hýbejte 7x krouživě po směru hodinových ručiček, 7x proti směru, pak 7x napravo a nalevo a 7x nahoru a dolů. Můžete i diagonálně na jednu i na druhou stranu. Nakonec několikrát rychle střídavě zaostřete na blízko (třeba na kapičku vody v umyvadle) a pak na dálku (třeba z okna). Okohybné svaly jsou svaly jako jakékoli jiné a je třeba o ně pečovat. Posilovat je a protahovat, abychom si dlouho udrželi zdravý zrak.
- Můžete si také kápnout do každého oka po jedné kapce růžové vody v bio kvalitě.
- Dopřejte si co nejčastěji pohled na obzor.
- Dopřejte si co nejčastěji podhled na zelenou uklidňující baru, nejlépe v přírodě.
- Omezte čas strávený na obrazovkách.
- Doporučuje se také po každém jídle si opláchnout oči studenou vodou. To zchladí případnou vnitřní horkost, kterou způsobuje trávicí oheň.
- Při usínání si položte na oči bio okvětní lístky růží nebo vatové tampónky napuštěné bio růžovou vodou. Má příjemně ochlazující účinky.
SLUCH/UŠI:
- Alespoň 1x za týden promažte zvukovody sezamovým olejem nebo ghí. Kápněte si kapičku oleje na malíček a lehce jím promažte zvukovody zevnitř.
- Dopřejte si každý den alespoň 5 minut úplného ticha. Zavřete oči a jen dýchejte. Ideálně brzy ráno, kdy vládnou v přírodě i v nás sattvické kvality a mysl ještě není zaneprázdněná a zaplněná dojmy z proběhlého dne.
- Praktikujte yoni mudru (najdete na Fb a zde na IG) a brahmari dech (najdete na Fb a zde na IG).
- Kdykoli jdete do přírody, nedávejte si sluchátka do uší, netelefonujte, ale naslouchejte pozorně zvukům přírody…zpívání ptáků, šumění listů, zurčení vody…
- Pusťte si k uklízení, vaření, v autě nebo v kanceláři matry. Ty dokáží posunout energii směrem k sattvě a klidu. Působí na vibrační energii pozitivně na naše tělo i mysl. Svou oblíbenou mantru si můžete i zpívat, pobrukovat nebo ji nechte znít ve vaší hlavě.
- Dopřejte si zvuk tibetských mís, křišťálových mís, gongů, koishi zvonků co nejčastěji.
ČICH/NOS:
- Jala neti – výplach nosu slanou vodou. Udržuje nosní dírky, dutiny a dýchací cesty průchodné. Doporučuje se dělat alespoň 1x týdně. Nedělejte dlouhodobě denně, protože sůl může vysušovat sliznice.
- Nasya terapie – aplikace sezamového oleje, nasya oleje nebo ghí do nosních dírek. Můžete provádět denně dlouhodobě. Lubrikuje a vyživuje nosní sliznici, podporuje funkce mozku, předchází nachlazením, virózám, alergiím. Najdete na IG zde.
- Při vaření přičichněte ke koření, které právě používáte. Vařte tak, abyste nemuseli ochutnávat, ale vnímali chuť jídla pomocí vašeho čichu.
- Před jídlem se na chvíli zastavte před tím, než začnete jíst, a přičichněte několikrát k jídlu. Tím zahájíte celý trávicí proces, protože už v tom momentu se začnou vyplavovat trávicí enzymy.
- Používejte kvalitní certifikované esenciální oleje – do difuzéru, roll-onu. Můžete s sebou v kabelce nosit svou oblíbenou kombinaci olejů namíchanou v nosném oleji.
CHUŤ/JAZYK:
- Každé ráno seškrábněte povlak z jazyka. Tím se zbavíte nahromaděných toxinů z trávicího traktu a také probudíte chuťové buňky a budete chutě vnímat daleko více.
- Můžete si občas ochutnat každou chuť zvlášť – ochutnat malý kousek něčeho sladkého (med), kyselého (citron), slaného (špetka soli), trpkého (zrnko granátového jablka, šípek), pálivého (zázvor, česnek, chilli) a hořkého (kúra citronu, list pampelišky). Vnímejte naplno jednotlivé chutě…klidně se zavřenýma očima.
- Naučte se rozlišovat všech těchto 6 chutí ve vašem jídle.
- V jednoduchosti je síla. Zkuste pít „obyčejnou“ vodu nově…s vědomou pozorností ke každému loku. Vychutnejte si její jedinečnou chuť plnými doušky.
HMAT/KŮŽE:
- Protřete dlaně o sebe a pak je pomaličku oddalujte od sebe v úrovni vašich ramen. Vnímejte pranu (energii) mezi rukama. Co cítíte?
- Alespoň jednou za den se dotkněte květiny, stromu nebo zvířete. Vnímejte naplno, jaké to je. Jakou energii cítíte? Jakou texturu pod rukama vnímáte?
- Vnímejte pranu jídla, které jíte. Jakou energii vnímáte například u zeleného nezralého banánu a jakou u zralého? Jak vnímáte zeleninu, kterou jste si vypěstovali na zahrádce, nebo která byla vypěstována malým farmářem na slunci na rozdíl od té, kterou seženete v supermarketu a cestovala k vám tisíce kilometrů za podmínek, o kterých nic nevíte? Zkuste také navnímat rozdíl mezi tím, jakou energii vnímáte z doma připraveného čerstvého jídla, které jste si uvařili s láskou, a jídlem z restaurace nebo ohřívaným jídlem…
- Zkuste jíst alespoň část jídla svýma rukama. Skvělé jsou na to placky chapati, kterými se dá nabírat omáčka nebo dhal.
Péče o smyslové orgány je součástí tzv. „dinacharya“, neboli doporučeného denního režimu dle ájurvédy.
Pokud se chcete dozvědět více, stáhněte si webinář ZDARMA „V souladu s moudrostí dne.