Tak jo…bude to o bobku, hovínku, stolici, nebo jakkoli to chcete nazývat.

Pojďme se podívat na vše, co jste o něm kdy chtěli vědět, ale styděli jste se zeptat.

V naší společnosti to není téma úplně běžné, ale mělo by být. Zdravé vyprazdňování je totiž jedním z důležitých ukazatelů našeho zdraví.

V ájurvédě je to téma zásadní. Každý ájurvédský terapeut se vás na to, jak často chodíte na stolici a jak vaše stolice vypadá, zeptá jistě už na prvním setkání. Hmmm, téma intimní, ale velmi důležité.

Tak tedy. Nejdůležitější je, že bychom měli chodit na velkou KAŽDÝ DEN.

Ano, pokud každý den jíme, pak bychom se měli také každý den vyprazdňovat. A pokud vám někdo říká, že je v pořádku chodit na velkou jednou za 2 – 3 dny, tak to není pravda.

Bohužel je to v naší společnosti mylně „normalizováno“, ale toto je už projev zácpy.

Zbytky z našeho trávení se musí dostávat z těla ven. Obsahují totiž odpadní látky, které tělo potřebuje vyloučit. Ne držet v sobě. Pokud neodcházejí pravidelně, hromadí se v našem těle, a toxiny se skrze střevní stěnu dostávají zpět do krve…otravujeme tak sami sebe.

Vyprázdnit se každý den ráno, ideálně do cca hodiny po probuzení, je považováno za ideální stav. Je to zvyk jako jakýkoli jiný, který lze vytrénovat. Udělejte si z něj svou rutinu…prostě se ráno po ranní hygieně posaďte na záchod a chvíli vydržte. Ne dlouho.

Někdy se stává, že ráno po probuzení nutkání na stolici necítíte, a dostaví se po snězení snídaně. I to je v pořádku, nedělejte si s tím hlavu. Ideální je, pokud k vyprázdnění střev dojde nejpozději do 10h ranní, kdy se v těle odehrávají očistné procesy. Jakmile se první vyprázdnění posune na odpolední hodiny, je to znamení, že je trávení zatíženo.

Pokud k vyprázdnění dojde až po požití kávy, není to v pořádku. Káva stimuluje střevní peristaltiku, ale takováto závislost není dlouhodobě zdravá. Navíc káva střevo vysušuje.

Někdo chodí na velkou ráno, a pak po každém hlavním jídle. To je v pořádku.

Když přijde nutkání, uspokojte ho. Když ne, nevadí. Zítra to zkuste znovu…

Jarní očista podle ájurvédy
Velmi vám v tom může pomoci vypití sklenice teplé vody, která podpoří střevní peristaltiku.

Také technika gandusha snehan může být prospěšná (podržení trochy sezamového oleje v ústech a „přelévání“…více o tom ve webináři „V souladu s moudrostí dne“- tady). Co naplat…ústa a řitní otvor jsou jen začátkem a koncem jedné a tytéž trávicí trubice, a tak promazání a stimulace jednoho konce ovlivňuje i ten druhý.

Jarní očista
Pravidelný pohyb je také jedním z faktorů, který pomůže rozhýbat střeva. Proto se v ájurvédě doporučuje dát si po každém jídle krátkou procházku.

Někdy se stává, že ráno po probuzení nutkání na stolici necítíte, a dostaví se po snězení snídaně. I to je v pořádku, nedělejte si s tím hlavu.

Ideální je, pokud k vyprázdnění střev dojde nejpozději do 10h ranní, kdy se v těle odehrávají očistné procesy. Jakmile se první vyprázdnění posune na odpolední hodiny, je to znamení, že je trávení zatíženo.

Pokud k vyprázdnění dojde až po požití kávy, není to v pořádku. Káva stimuluje střevní peristaltiku, ale takováto závislost není dlouhodobě zdravá. Navíc káva střevo vysušuje.

Někdo chodí na velkou ráno, a pak po každém hlavním jídle. To je v pořádku.

Barva a konzistence vaší stolice vypovídá mnohé o zdraví vašeho trávicího traktu.

Jak tedy vypadá zdravé „hovínko“?

Má velikost, tvar i barvu přezrálého banánu. Světle hnědá barva je ideální. Stolice by měla být kompaktní a ne složená z malých tuhých hrudek. Měla by z vás vyklouznout téměř sama, bez nějakého urputného tlačení a dlouhého vysedávání na záchodě. Na wc bychom měli trávit opravdu minimum času, nebrat si k tomu časopis ani telefon. Kdykoli u někoho vidím na wc hromadu novin a časopisů, je jasné, že tady někdo trpí zácpou.

Po vyprázdnění bychom měli cítit úlevu a pocit „kompletního“ vyprázdnění. Také by nemělo být třeba použít hromadu papíru k tomu, abychom se utřeli. Zdravé hovínko by totiž nemělo nadměrně ušpinit ani nás, ani záchod. Nemělo by také nadměrně zapáchat. Nadměrně zapáchající stolice je signálem, že je v těle přítomna áma (toxiny z nedokonalého trávení).

Jednotlivé konstituce mají určité tendence, sklony ke konzistenci či barvě stolice.
Váta typy mají sklon k suchosti střeva, tím pádem k zácpě. Mohou trpět plynatostí a jejich stolice má tmavší barvu. Mívají problém dojít si na wc, když cestují a mění prostředí.

Pitta typy mívají sklon k horkosti, tím pádem k řidší a častější stolici. Ta může být různě zbarvená.

Kapha typy mají sklon k mazlavé a světlejší stolici, ve které se může vyskytovat hlen.

A ještě závěrem…To, že se každé ráno pohodlně a kompletně vyprázdníme, nastavuje naše biologické hodiny a přispívá k lepší náladě po celý den.

Spoléhat se na kávu, byliny či laxativa, abychom se vyprázdnili, není dlouhodobě v pořádku. Lepší je soustavně a trpělivě pracovat na svém zdravém trávení…

A o tom (a nejen o tom) je celá Ájurvéda…