Je hluboce léčivé dovolit svému tělu prostě BÝT.

Tadásana, pozice hory, je tolik opomíjenou pozicí. Většina z nás ji považuje za nudnou – vždyť jen stojíme, nic se neděje…

Ale děje se toho TOLIK!

Klid, uvolněná stabilita, kterou tato pozice kultivuje, je něčím, co skrze dynamické pozice nelze nalézt. Raději než rychle touto pozicí proplout, doporučuji jít na začátek podložky, zastavit se a všimnout si toho, jak mocné a silné může být postavit se tak pevně a neochvějně jako hora.

Naše postura do značené míry ovlivňuje to, jak se cítíme uvnitř, ovlivňuje vnímání vnitšního i vnějšího světa i naše emoce.

Vyzkoušejte jednu věc…  Sedněte si nebo postavte tak, že se zhroutíte sami do sebe. Podsadíte pánev, zakulatíte záda tak, že se hrudník propadne dovnitř, brada se předsune a ramena vyjedou nahoru.

Jak se teď cítíte? Jaké emoce se objeví? Jaké je vaše sebevědomí? Jak se vám chce takto komunikovat se světem? Hmmm?

Asi se shodneme na tom, že „nic moc“. Pak si zkuste sednout vzpřímeně nebo stoupnout do pozice hory. Pevně se opřít o zem, vytáhnout se za vrcholkem hlavy vzhůru, aktivovat nohy, střed těla, ramena uvolnit dolů, hlavu nechat přímo nad hrudníkem a hrudník přímo nad pánví. Jak se cítíte nyní? Jaké emoce přicházejí? Jak se vám chce v této pozici vyjít do světa a komunikace? Je to rozdíl, že? Až neskutečný.

A teď si představte, jak často jsme přes den, někdy nevědomky, zhroucení v té první pozici…říkám jí „moderní člověk počítačový“. A jak hluboký dopad na to, jak se cítíme, to může mít…

Mnohdy, když se cítíme špatně, pomůže jen pouhá změna postury, našeho tělesného postoje.

Pozice hory vytváří základ pro všechny ostatní pozice. Pokud se naučíme dobře naše tělo nastavit v tadásaně, porozumíme tomu, jak jsou naše kosti i svaly stavěné a designované a jak mají fungovat.

Budete-li se k tadásaně vědomě a pravidelně vracet, nebudete se už ptát, co je šířka vašich boků, nebo co to znamená, že je hlava přímo nad hrudníkem. Prostě budete vědět, co to znamená, protože to budete cítit.

Tadásana je praxí, která nás učí, jak si stát ve své síle v našich životech. Být tak silná a stabilní jako hora znamená, že nic nás neporazí. Pokud náš pohyb vychází z tohoto pevného místa, naše vnitřní orgány fungují lépe, náš dech plyne snadněji a mysl je klidnější.

Před svou jógovou praxí se postavte pevně do pozice hory, nebo kdykoli během praxe či běžného dne se k ní vracejte, kdykoli se potřebujete vrátit do své síly, stability a pevnosti, do svého vnitřního klidu. Stůjte klidně a vnímejte pevnou půdu pod nohama.

Tadásana, pozice hory, je skvělou praxí pro zlepšení naší postury a způsobem, jak se cítit lépe. Můžete ji praktikovat kdekoli, s použitím zdi nebo bez ní, v sedě, ve vlaku, v letadle nebo u pracovního stolu. Vždy je dobrý nápad vrátit se k ní, byť jen na pár dechů.

Stavte horu odspodu nahoru.

  • Postavte chodidla na šíři vaší pánve, zvedněte všechny prsty nahoru a roztáhněte je od sebe.
  • Zatlačte základ palce a malíčku a patu do podložky. Navnímejte tříbodovou oporu chodidel a pak pomalu položte prsty na zem tak, aby mezi nimi zůstaly mezery.
  • Vytáhněte vnitřní kotníky nahoru tak, abyste podpořili podélnou klenbu chodidla.
  • Lehce zaktivujte vaše stehna tím, že vytáhnete čéšky kolen nahoru, ne moc. Vnímejte jen mírnou aktivitu předních stehen. Kolena nejsou propnutá, nechte nohy v kolenou měkké, jako byste se v nich mohli jemně pohupovat.
  • Hýždě nechte uvolněné a kostrč nechte směřovat přímo dolů mezi vaše paty.
  • Pánev je v neutrální pozici. Představte si, že je to miska s vodou, po okraj naplněná, a vy nechcete, aby se voda vylila ani vpředu, ani vzadu a ani napravo či nalevo.
 

  • Všimněte si, zda spodní přední žebra nevystrkujete dopředu, ale naopak je lehce stahujete dovnitř těla a směrem k pupku.
  • Klíční kosti jsou prodloužené do široka a ruce volně visí podél těla.
  • Vytáhněte se za vrcholkem hlavy vzhůru a současně lehce zasuňte bradu dozadu jako šuplík.
  • Pohled upřete před sebe na jeden stabilní bod nebo na špičku vašeho nosu.
  • Všimněte si, že vaše pánev spočívá přímo nad patami, hrudník přímo nad pánví a pánev nad hrudníkem.
Pokud chcete, můžete tuto pozici praktikovat s pomocí zdi. Postavte se k ní zády a paty mějte několik centimetrů od ní. Zdi se dotýkají vaše hýždě, horní část zad a zadní část hlavy. Zapusťte chodidla do podložky a vytáhněte se za temenem hlavy.

Praktikujte pozici hory kdykoli během dne a všímejte si, jak postoj vašeho těla ovlivňuje to, jak se cítíte…