Během svého studia Ájurvédy jsem se od skvělé učitelky Myry Lewin naučila jedno jednoduché pravidlo sestavování pokrmu tak, aby byl výživný, vyvážený a plnohodnotný. Dá se aplikovat jak na obědy, tak i večeře…💪🏻
Klíčem je poměr 60:40…👏🏻👏🏻👏🏻
60% pokrmu/talíře by měly tvořit potraviny dodávající jídlu objem (augmenting), výživné a především (přirozeně) sladké chuti jako jsou (všechny) obiloviny a hutná, sytivá zelenina sladké chuti jako batáty, dýně, mrkev, petržel, řepa a další…🍚🥔🍠🥕
40% by pak mělo být tvořeno potravinami, které vyžadují více energie pro strávení a jsou přirozeně čistící. Patří mezi ně především luštěniny, ořechy a semínka, zelenina listová a obsahující hořkou a svíravou chuť jako třeba špenát, brokolice, chřest nebo mangold…🥦🥬🌱
Máme-li k dispozici tento klíč, stačí už pak jen dosazovat a střídat různé druhy obilnin, zeleniny, ořechů…🥳
Dá se skvěle využít i tehdy, když jíte někde venku, v restauraci.
Do druhé skupiny lze v pohodě zařadit i maso, vejce, ryby nebo čerstvý sýr jako mozarella, haloumi sýr nebo panýr.
Co tomu říkáte?
Není s tímto klíčem opravdu snadné sestavit si zdravé a vyvážené jídlo bez stresu a tabulek 😉???