Můj deník…
Poctivý domácí vývar jako všelék
Maso a vývary jsou doporučovány především váta typům a ve váta období především proto, že dokáží dodat kvalitu tepla, mastnoty, hydratace a těžkosti. Tím tiší vátový chlad, lehkost a suchost.
Tadásana – pozice hory aneb jak si stojíte ve svém životě
Je hluboce léčivé dovolit svému tělu prostě BÝT.
Tadásana, pozice hory, je tolik opomíjenou pozicí. Většina z nás ji považuje za nudnou – vždyť jen stojíme, nic se neděje…
Tipy na klidnější sváteční čas
Máte také, stejně jako já, pocit, že před Vánoci se čas jakoby zrychlí a povinností ještě přibyde? Jsou to chvíle, kdy testujeme, co jsme se za ten rok (nejen na podložce) naučili. Teď je ta zkouška odolnosti našeho vnitřního klidu! Jak to udělat, abychom si vánoční čas alespoň trochu užili a nenechali se strhnout stresem?
Zima podle Ajurvédy
Určitě jste už někdy přemýšleli nad tím, čím to je, že se v průběhu roku cítíte různě, fyzicky i psychicky. Proč třeba v létě jste plní energie a máte chuť chodit ven a bavit se a v zimě byste se nejraději zachumlali pod peřinu a do jara nevylezli. Bylo by bláhové myslet si, že se budeme cítit stále stejně, když příroda kolem nás prodělává v průběhu roku tak obrovské změny. I my jsme součástí přírody, jen na to občas zapomínáme.
Banánové lívance a ovesné vafle
Jestli máte doma děti, jistě také řešíte otázku, jak do nich dostat zdravé jídlo a zároveň aby jim to chutnalo. Já vedu zásadu, že děti jedí to, co jíme my. Pokud oba z rodičů jedí více měně zdravě a pestře, děti se přirozeně přidají.
Jak se na podzim opečovat a tišit vátu
Teplé dny jsou už nenávratně pryč. Je tu podzim a s ním dny chladné, pošmourné a větrné. Ájurvéda říká, že člověk je taktovou zmenšeninou přírody, tedy cokoli, co se odehrává venku, v přírodě, se odehrává také uvnitř nás. Příroda nám tedy může být velkou inspirací....
Šest chutí a jak je dostat na náš talíř
Když se řekne ájurvédský pokrm, představí si většina lidí nějaké indické kořeněné jídlo podávané s rýži nebo plackami chapati.
Tak to ale vůbec být nemusí. Podle principů ájrvédy lze vařit i „naše“ evropská jídla.
Podzimní dýňovo-čokoládová bábovka s voňavým kořením
Tuhle bábovku peču pravidelně vždy na podzim, když je všude k dostání nepřeberné množství dýní nejrůznějších typů. Já mám nejraději dýně Hókaidó nebo máslové.
Podzimní relaxace
Za okny máme podzim, čas, kdy to, co nám navrací sílu a stabilitu, je nastolení a přijmutí řádu. Řád je rytmus, rytmus je dech. A proto se zkuste napojovat na svůj dech a vnímat ho. Hledat v jeho rytmu harmonii a bezpečí. Podzim je také o tom zůstat doma...trávit...
Péče během těhotenství a v šestinedělí
Těhotenství a období těsně po porodu je pro mnoho žen magickým, ale také velmi náročným obdobím. Rozhodla jsem se proto, že se s vámi podělím, jak o sebe v tomto krásném období pečovat nad rámec běžné péče. *** Svařené mléko Svařené mléko s kořením, ghí a medem...
Kontakty:
Lucie Martinová
Ke Kersku 508, 289 14 Poříčany
IČ: 02272326
+420 723 447 383